Spara i aktier och fonder

Aktier och fonder

Att börja spara i fonder och aktier är både roligt och kan göra dig ganska rik om du är tålmodig och påläst.

Om du gör det löpande med månadsvisa insättningar, med en långsiktig strategi finns det stora möjligheter till att du inom några års lopp har skaffat dig en ganska trevlig liten förmögenhet.

Hur börjar man?

Det första du ska göra om du är nybörjare inom fonder och aktier är att läsa på.

När du förstår skillnaden på aktier och fonder och vad som skiljer dessa åt kan du börja fundera över vad du ska satsa på.

Nästa steg är att skapa ett konto hos en bank eller en nätmäklare. Det behöver du för att kunna handla med aktier och fonder.

När du har det har du möjlighet att börja investera.

Aktier är delar av ett företag

Aktier är kort och gott delar i ett företag. Om du äger aktier i ett företag är du med andra ord delägare i detta företag.

Ju fler aktier – det vill säga andelar – du äger i ett bolag desto större rätt till bolaget har du i form av beslutanderätt och rätt till eventuell vinstutdelning.

För en småsparare är beslutanderätten inte särskilt intressant då det vanligtvis är ett fåtal storägare – banker eller investmentbolag – som äger den största delen av bolaget.

Att investera i aktier kan vara väldigt lukrativt om du vet vad du gör. Därför är det viktigt att du läser på om de bolag du är intresserad av och lär dig förstå varför priser på aktier går upp och ner.

Här är en bra sajt för dig som vill lära dig om aktier för nybörjare.

Fonder är en “påse med värdepapper”

En fond är i princip en godispåse med olika typer av värdepapper. Det kan vara aktier, obligationer eller andra räntebärande papper.

När du sparar pengar i en fond sätter du in pengar i denna “godispåse”. Vad som sedan hamnar i påsen är det upp till förvaltaren av fonden att avgöra.

Det du behöver göra när du väljer fond är att välja vilken inriktning på fonden – eller godispåsen – ska ha.

Vill du ha en fond som främst har aktier i sig? Då ska du titta på aktiefonder. Vill du istället spara fonder som exponerar sig mot den amerikanska räntemarkanden? Ja, då är det en amerikansk räntefond du ska hitta.

Det finns en mängd olika fonder med olika intriktning, risknivå och möjlighet till avkastning.
Försök därför läsa på mer om fonder innan du bestämmer dig.